Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu
Gerinctáji Fájdalom

5 hétköznapi trükk a gerinctáji fájdalom csökkentéséért

5 hétköznapi trükk a gerinc kiegyenesítéséért, a gerinctáji fájdalom csökkentéséért

Hányszor hallottuk már mindannyian, hogy ne görnyedjünk vagy, hogy húzzuk ki magunkat? Bár a gerincnek meg vannak a természetes görbületei, hajlamosak vagyunk görnyedni. Ha már tapasztalható hát- vagy gerinctáji fájdalom és nyomás, akkor, ha jobban odafigyelünk arra, mennyit tanulunk vagy görnyedünk az asztal fölött, az segíthet csökkenteni a további károsodást.

A következő 5 hétköznapi trükk segíthet javítani a testtartásunkat, azáltal, hogy megnyújtja és kiegyenesíti a gerincet.

1. Nyújtsunk, mielőtt valami máshoz kezdenénk

Az őrült, hektikus életmódunkkal és időbeosztásunkkal, a kifogások keresése napi rutinunk részévé vált. Az olyasmi, mint a nyújtás az első dolgok között lesz, amit elhagyunk a kötelező tennivalók listájáról. Ha azonban reggelente szentelünk néhány percet egy rövid nyújtásnak, az nemcsak a napunk további részére lehet pozitív hatással, hanem hosszú távon a gerincünk egészségére is.

A reggeli nyújtás a felébredésnek is egy nagyszerű módja, hiszen egész éjszaka a hátunkon feküdtünk, remélhetőleg 7-9 órán keresztül, így a test már sóvárog egy kis mozgás után (gerinctáji fájdalom csökkentése). Kezdjük néhány egyszerű vállkörrel, onnan haladjunk tovább lábujjérintésekkel, majd folytassuk törzshajlításokkal! A rövid nyújtásunkat fej fölé nyújtózással fejezzük be!

2. „Kapcsoljunk ki” gyakrabban

Nem állna távol a valóságtól azt mondani, hogy okostelefon függők vagyunk. Egy friss kutatás azt találta, hogy egy átlagos személy naponta 2617-szer nézi meg a telefonját, koppint a képernyőjére vagy húzogatja az ujját rajta. Ráadásul ez a lefelé irányuló mozdulat akár több mint 27 kilogrammnyi plusz súlyt helyezhet a gerincoszlopra.

 Már a puszta gondolata is rémítő lehet annak, hogy „kikapcsoljunk” és letegyük az okostelefonjainkat, különösen, ha állandóan munkahelyi üzeneteket és telefonhívásokat várunk, vagy épp résen vagyunk, hogy mikor üzen a gyerekünk. Azonban, ha minden nap letesszük egy néhány percre a telefonunkat, akkor az hatalmas különbséget jelenthet.

Kezdjük kis lépésekkel, például azzal, hogy megfogadjuk, hogy nem ellenőrizzük a telefonunkat az ingázással töltött idő alatt vagy nem vesszük fel, miközben a futópadon edzünk. Vegyük rá a családtagjainkat is, hogy tegyék ugyanezt, és vezessük be a „nincs telefonálás” szabályt a vacsora alatt. Minden egyes olyan alkalom, amikor nem vesszük fel a telefont, egy újabb esélyt a gerincnek a megújulásra, a gerinctáji fájdalom csökkentésének.

3. Vessünk egy pillantást a lábunkra!

Az egész a talajtól kezdődik. A lábak biztosítják a test alapját. A túl nagyméretű vagy nem megfelelően illeszkedő lábbelik károsak lehetnek az alsó háti szakasz és a gerinc számára és ne csak arra a cipőre gondoljunk, amit az utcán viselünk! Azt is nézzük meg, hogy bent mit hordunk! A zokni és a papucs talán kellemes a hideg földön a téli időszakban, de az olyan támogató cipők, mint a csúszásgátló gumival ellátottak sokkal ideálisabbak. 

Tehát miközben egy kis kellemetlenséget érzünk amiatt, hogy éppen megválunk a kedvenc piros tűsarkúnktól, a cuki nyári flip flop papucsunktól vagy akár egy régi futó cipőnktől, gondoljunk arra, hogy mi mindent tehet értünk egy pár támogató cipő.

Néhány kutatás szerint érdemes lehet akár talpbetétbe is befektetni. Beszéljünk háziorvosunkkal vagy kérjünk időpontot egy ortopéd szakorvoshoz, hogy megtudjuk melyik lehetőség lenne a legjobb számunkra és a gerincünk számára.

4. Gondolkodjunk, mielőtt leülünk!

Nem titok, hogy a nap nagy részében ülünk. Az autótól kezdve a meetingeken és a baráti ebédeken át egészen a TV nézésig az ülés természetes szokásunkká vált. Ezt a szokást kihívást lehet megtörni, de ha beállítunk egy emlékeztetőt az okostelefonunkon, az finoman ösztönözhet rá, hogy gyakrabban keljünk fel a nap folyamán.

Nem csak az üléssel töltött idő hossza van hatással a gerincünkre, a gerinctáji fájdalom kialakulására, hanem az is, ahogyan ülünk. Az alábbiakban néhány javaslatot és emlékeztetőt olvashatunk a helyes ülő pozícióval kapcsolatban:

  • Döntsük a hátunkat a széknek, az alsó háti szakasz illeszkedjen a szék támlájához!
  • Győződjünk meg róla, hogy a súlyunkat egyenletesen eloszlatjuk el és nem hajlunk vagy dőlünk ki egyik oldalra sem!
  • A lábfejünket tartsuk a talajon és kerüljük a lábak keresztezését!

5. Gyakoroljuk a mélylégzést!

Milyen gyakran figyelünk a légzésünkre? Hacsak nem buzgó jógik vagy gyakorlott meditálók vagyunk, akkor a válasz ritkán szokott igen lenni. Az, hogy milyen mélyen lélegzünk és, hogy mennyire egyenes a gerincünk jobban összefügg, mint hinnénk. Amikor ülünk vagy görnyedünk a rekeszizmunk összehúzott állapotban van. Ez nyomást gyakorol a mellkasra belégzés és kilégzés közben. Állás közben azonban a rekeszizom is képes részt venni a légzés folyamatában meghosszabbítva és megnyújtva ezzel a gerincet, valamint lehetővé téve, hogy a felső és az alsó háti szakasz is megnyúljon.

A mélylégzés nem csak a gerincünknek fontos, hanem az általános jóllétünknek is. A kutatások azt mutatják, hogy segíthet ellazulni, csökkenteni a stresszt és az élet pozitív oldalára koncentrálni, úgyhogy rajta, tegyünk egy próbát: beszív, benntart, kifúj! 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

  • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
  • Ödéma felszívódásának segítése
  • Hegszövet fellazítása
  • Izomlazítás
  • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top