Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu
Gerinctorna

Gerinctorna (egyéni)

Miért hasznos mozgásforma a gerinctorna?

gerinctornaA gerinctorna a napjainkban jellemző mozgásszegény életmódból fakadó derék- és hátfájdalmak megelőzésére, ill. a kisebb panaszok megszüntetésére szolgál.

 • Segíti megőrizni a gerinc egészségét.
 • Javítja testtartást, a mozgáskoordinációt és a törzs rugalmasságát.
 • Helyreállítja a gerinc mobilitását.
 • Formálja az alakot.
 • Javítja az állóképességet.
 • Kedvező hatása viszonylag korán, már néhány alkalom után érezhető. Fiatalabb és idősebb korosztály is egyaránt végezheti.

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja. A gerinctorna gyakorlatok otthon végezve támogatják a test harmonikus fejlődését, a jó közérzet fenntartását. Kiválóan alkalmas testedzésre, megelőzésre és rehabilitációra is.

Hogyan végezhetünk gerinctornát?

Otthon, önállóan

Megelőzési céllal érdemes kezdő gyakorlatokkal próbálkozni. Ingyenesen letölthető gerinctorna gyakorlatok vagy DVD-k, videók nagy segítségünkre lehetnek az otthoni tornában. Ingyenes letöltés ezen a linken.

Csoportos foglalkozáson

A rendszeresség hasznos lehet ahhoz, hogy beépüljön a mozgás az életünkbe. Keressünk lakóhelyünk, munkahelyünk közelében számunkra megfelelő csoportos gerinctornát, gerinctréninget!

Egyéni gerinctorna (rendelőben vagy online)

Amennyiben már konkrét mozgásszervi panaszunk is van, érdemes gyógytornász segítségét kérni, aki egyéni, személyre szabott programot állít össze számunkra. Bármennyire is jót tesz a sport, a fizikai aktivitás, a nem megfelelő, az ízületeket túlterhelő edzésformával árthatunk is magunknak. Ezért meglévő panaszok esetén mindenképp érdemes gyógytornász szakemberrel hozzákezdeni a panaszok enyhítésére szolgáló gerinctornához.

Az egyéni program személyre szabott gyakorlatai enyhítik a panaszokat. Rendszeres végzésük hosszabb távon a kiváltó okokat akár meg is szüntetheti. A szakember által összeállított gyakorlatok, gyakorlat-sorok a gerinc melletti izmokat nyújtják, lazítják, erősítik. A megmozgatásukkal javul ezen területeknek a keringése, oxigénellátása. A letapadt izmok által elnyomott idegek felszabadulnak. Az erősödő izmok tartást adnak a megviselt csigolyáknak, az optimálishoz sokkal inkább közelítő testtartás alakul ki, megszűnik a rossz testtartás következtében fennálló egyenlőtlen terhelés.

Milyen problémák esetén javasolt ez a mozgásforma?

 1. hátfájás
 2. derékfájás
 3. váll és nyakproblémák
 4. enyhébb gerincproblémák
 5. enyhébb tartásproblémák
 6. irodai életmódból eredő elváltozások
 7. térd, csípő problémák

Gerinctorna McKenzie torna

A két kifejezés a köztudatban olykor összemosódik, de jó tudni, hogy különböző célú mozgásformáról van szó.

A gerinctorna általában a test nagyobb részére hat, bár természetesen végezhetünk lokálisan ható gyakorlatokat, amik kifejezetten egy testrészre irányulnak (nyaktorna, válltorna stb.). Ugyanakkor általában hat a gerincre, javítja a testtartást, segíti a mozgásszervi panaszok kialakulásának megelőzését.

A McKenzie torna célirányos, személyre és problémára szabott gyakorlatokat jelent. A McKenzie torna eredménye lehet: a gerincsérv és egyéb gerincpanaszok nagymértékben csökkenthetők, méghozzá műtét nélkül. A torna során az aktív, személyre szabott gyakorlatok révén a beteg maga tudja enyhíteni fájdalmát. A gyakorlatok végzésével a probléma kimenetelére is hatással van, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja csökkenteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az elért állapot stabilizálása.

Gerinctorna gerincferdülésre

Enyhe gerincferdülés esetén célirányos torna gyakorlatokkal javítható a testtartás. A legcélravezetőbb, ha egyéni gerinctornát végzünk szakértő gyógytornász segítségével, aki személyre tudja szabni a gerinctorna gyakorlatokat.

Közepesen súlyos elváltozás esetén már mindenképp szakterápiára, méghozzá Schroth tornára van szükség.

A kezelések során a gerinc aktív nyújtásával elért testhelyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el. Ezt követően ezen testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést, valamint nyújtást alkalmazunk. A Schroth gyógytorna segítségével, a csavarodás csökkenése, a görbület felegyenesítése és a korrigált helyzet stabilizálása érhető el.
A terápia eredménye lehet az operáció elkerülése (ez akár az esetek 90%-ában), a progresszió megelőzése, a légzésfunkció javulása, a fájdalom csökkenése.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna, gerinctorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglalás online és rendelői tornárahttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés egyéni gerinctornára, gyógytornára (rendelői és online torna is)

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglalás online és rendelői tornárahttps://arthuman.vibrohome.hu/

Gerinctorna letöltés

Próbálja ki otthon kockázatmentesen gyakorlatainkat. Amennyiben tetszenek, azok a későbbiekben igény szerint bővíthetők.


Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top